maandag 19 januari 2015

Liever een digitaal boek of met kaft?

Persoonlijk verzamel ik boeken voor jaren. Toen ik mijn huidige woning gekocht had wist meteen dat mijn woonkamer de bibliotheek zou zijn met honderden boeken die ik zelf bezit. Helaas waren de planken snel vol. Door ruimte gebrek zijn er boeken achter de boeken op de planken, op de de boeken en in stapels naast de boekenkast. Het duurt een eeuwigheid om ze te stoffen en soms kan ik niet eens vinden wat ik zoek.

Digitale boeken
Ik heb een e-reader voor mijn verjaardag gekregen een jaar geleden. Ik haatte het. Het was niet een "boek." Toen het werkte had iemand mij de tip gegeven om naar bibliotheek.nl te gaan waar je gratis e-books zou kunnen lezen. Goh, gratis is gratis en soms is het geweldig om een paar hersenloze romances te hebben bij het zwembad, zonder het sjouwen een berg  boeken.

Een bekende van me vertelde me dat ze voorkeur heeft in gedrukte boeken , maar gratis e-books zijn een geweldige manier om een nieuwe auteur uit te proberen, en ze had volkomen gelijk. Ik heb tientallen nieuwe auteurs ontdekt met boeken waar ik nooit voor betaald zou hebben.

Mijn boekenkast is gevuld tot de nok gevuld. Ik zal wel doorgaan met een harde kaft exemplaar kopen van enkele series om deze compleet te maken, maar de hersenloze romances en de "lees het eens en nooit meer" boeken zijn nu allemaal verdwenen. De schappen zijn nog steeds overvol, maar ze zijn gewoon mijn favorieten en zal nu alleen worden gevuld met bijzondere boeken en collectors items.

Al het andere zal ik in digitaal lezen. Mijn planken zijn mooier, al zijn ze nog steeds vol en bedekt met stof, en aangezien ik blijf kopen, zal ik meer ruimte moeten maken uiteindelijk. Maar nu kan ik met honderden boeken meenemen op vakantie, in plaats van  twee of drie en boeken en  hopen dat ze niet uit zijn voordat de vlucht is voorbij is.

Print boeken
Voor degenen die weigeren om digitaal te gaan, ik snap het. Er is iets met boeken uit de schappen om naar te kijken, en dan het verlaten van de winkel met een tas vol met iets tastbaars. E-boeken zijn, in sommige opzichten, niet echt. Je drukt op een knop of twee, en dan is het op jouw apparaat. Makkelijk? Ja. Fun? Niet zo.

Je kunt een e-book ook cadeau geven met de code om het boek te downloaden. Ja, het is nog steeds het boek, maar het is een grote tegenstelling tot de opwinding van het openen van het inpakpapier en het hebben van een echt boek in je handen.

Er zijn zoveel boeken op mijn e-reader. Ik moet altijd scrollen om het boek wat ik wil lezen te zien als ik de naam niet herinneren.. Het is ook niet zo gemakkelijk om te bladeren door pagina's op een e-reader vergeleken met  bladeren door een gewoon boek, als ik op zoek ben naar een bepaalde passage of een scène. Het is gewoon niet hetzelfde, ongeacht hoe geweldig het is om duizend boeken te hebben in iets dat enkele tientallen grammen weegt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten